Hieronta tarkoittaa pehmytkudosten ja sidekudosten käsittelyä manuaalisilla menetelmillä. Käsittely vaikuttaa pinnallisiin sidekudoksiin eli faskioihin ja riippuen käytetystä metodista saadaan vaikutusta myös syvemmälle lihaskalvostoon. Käsittely vaikuttaa myös lymfanestekiertoon sekä autonomiseen hermostoon aktivoimalla parasympaattista hermostoa. Tällä on rentouttava ja kipua lievittävä vaikutus kehossa. Käsittelyvoimakkuus vaihtelee tilanteen mukaan yksilöllisesti ja hieronnan ei välttämättä pidä aiheuttaa kipua uskomuksista huolimatta. Sidekudosten reagointi käsittelyyn saavutetaan joskus kevyelläkin manuaalisella käsittelyllä.

Hieronta

Hieronta

Hieronta on luultavasti yksi vanhimmista hoitomuodoista ja sitä on käytetty kirjallisten lähteiden mukaan jo lähes 5000 vuoden ajan. Antiikin kreikassa Hippokrates nimesi jo vaivoja ja sairauksia joiden hoitoon hierontaa pystyi käyttämään. Keskiajalla jo hyvin kehittynyt hierontaosaaminen pyrittiin tukahduttamaan pakanallisena toimintana ja pahimmillaan se johti vainoamiseen. Tästä syystä hieronnan kehitys lakkasi vuosisadoiksi, mutta 1900-luvun puolivälissä se nousi jälleen yleiseen tietoisuuteen hoitomenetelmänä ja se hyväksyttiin laajasti erilaisten vaivojen helpottamiseen. Suomalaisessa kulttuurissa hieronnalla on jo pitkät perinteet ja suomalaisten hierojien osaaminen ja koulutus on nykypäivänä huipputasoa. Nykyään hierojien etuja sekä koulutusta tarkkailee koulutettujen hierojien liitto sekä ammattitutkintojen suorittamista Valvira.

Klassinen hieronta

Klassinen hieronta on perinteinen käsittelymenetelmä, jonka avulla hoidetaan lihasjännityksiä ja kiputiloja. Tämä käsittelymetodi soveltuu miltei kaikille, mutta tietyissä tilanteissa esim. tulehdustiloissa, flunssassa jne. hierontaa ei saa tehdä. Koulutettu hieroja tietää hieronnan vasta-aiheet ja tilanteet joissa menetelmiä voi käyttää. Aktiivi Fysioterapia Tampere Oy:ssä hierojat ovat kiinteä osa yritystä ja näin pystymme takaamaan, että hieronta on ammattitaitoista ja viimeisimmän tutkitun tiedon mukaista.

Urheiluhieronta

Urheiluhieronta täydentää klassista hierontaa ja se soveltuu kaikille asiakkaille hyötyliikkujasta kilpaurheilijaan. Hieronnan tarkoituksena on palauttaa lihakset esimerkiksi urheilusuorituksen jälkeen takasin normaaliin toimitatilaan. Yksi mahdollinen hyötyvaikutus on pienentynyt vammariski, sillä paremmin toimiva ja elastinen lihaskudos kestää rasitusta paremmin. Hieronta voi myös auttaa lihaksistoa ottamaan harjoittelua paremmin vastaan.

Säännöllinen liikunta tai ammattiurheilu kuormittaa voimakkaasti tuki-ja liikuntaelimistöä, jolloin urheiluhieronnasta voidaan saada merkittävä apukeino tukemaan täysipainoista liikkumista.

Lue lisää hieronnasta Koulutettujen hierojien liiton sivuilta.

Hieronnasta Aktiivi Fysioterapia Tampere Tullin toimipisteessä vastaa hieroja Minna Keskifrantti.
Hervannan toimipisteessä hieronnasta vastaa urheiluhieroja Milla Järvinen.
Kaukajärvellä hieronnasta vastaa urheiluhieroja Pekka Salo.