Elämme aikaa, jossa miltei kaikki yrittäminen verhotaan vahvojen brändien sekä tarinoiden taakse. Brändit pyrkivät luomaan mielikuvia ja synnyttämään luottamusta tarjolla olevaa palvelua kohtaan. Tästä syystä nykypäivän terveyspalveluiden viidakossa on varmasti haastavaa kulkea, jos ei ole alaa aktiivisesti seuraava ammattilainen. Tarjolla on mitä eriskummallisimpia titteleitä ja etuliitteenä olevia kirjainyhdistelmiä sekä lukematon määrä erilaisia tapoja treenata, syödä, meditoida tai vaan niksauttaa ja naksauttaa rankaa.

Selaillessa kaikkia mahdollisia palveluita eteesi tulee fysioterapiayritys ja fysioterapeutti. Mikäs ihme se fysioterapeutti oikeastaan onkaan? Harva tietää, että fysioterapeutti on yksi terveydenhoitoalan monipuolisimmista ammattinimikkeistä ja sama monipuolisuus on osaltaan myös ammattiryhmän yksi suurimmista varjoista. Yksi titteli jonka alle mahtuu 100 erilaista tehtävää on omiaan lisäämään sekaannusta kuluttajissa ja se vaikeuttaa alan brändäämistä.
Fysioterapeutti nimikkeenä on auttamatta jäänyt selkeämmin ymmärrettävien ja helposti lähestyttävien brändien ja ammattilaisten jalkoihin. Ravitsemusterapeutti kertoo ravitsemuksesta, personal trainer ohjaa henkilökohtaisesti saliharjoitteet ja hyvinvointivalmentaja kertoo, miten ollaan hyvinvoivia. Fysioterapeutti tarjoaa jotain terapiaa ja terapian aiheena on jotakin ”fysioon” liittyvää. Tämä ei siis oikein aukea, mutta yritetään.

Fysioterapeutti nimikkeenä on hieman haastava, sillä sen voidaan käsittää olevan vain fyysiseen kehoon liittyvää terapiaa eli lihakset luut ja nivelet. Näin ihminen nähtiinkin fysioterapiassa vielä muutama vuosikymmen sitten ja näkemys on auttamatta liian kapea oikeiden tulosten aikaansaamiseksi. Nykyään ”fysio” alkuliite tarkoittaa enemmänkin fysiologista terapeuttia jolloin näkemystä saadaan laajennettua merkittävästi koko kehon toiminnot kattavaksi nimikkeeksi, jossa otetaan huomioon psykofyysinen kokonaisuus, autonominen hermosto ja siihen liittyvät ilmiöt sekä eri elinjärjestelmien yhteistoiminta mukaan lukien myös ne luut, lihakset ja nivelet. Etenkin yksityispuolella toimivat fysioterapeutit täydennyskouluttavat itseään erittäin kattavasti ja tämä lisää onnistumisen mahdollisuuksia laajojen kokonaisuuksien ymmärtämisessä.

Hyvänä esimerkkinä kehon yhteisongelmista on vaikkapa migreeni, joka on usein usean eri järjestelmän yhteistulos. Vahvasti yksinkertaistettuna tapahtumaketju voi edetä vaikka näin: Psyykkiset tekijät aiheuttavat pitkällä välillä stressiä ja tämä laukaisee autonomisen hermoston sympaattisen puolen toimimaan yliaktiivisesti. Kehoon erittyy tällöin adrenaliinia ja kortisolia jotka heikentävät unenlaatua ja autonomisen hermoston palautumista. Edellä mainitusta syystä johtuen aivojen dopamiinijärjestelmän tasapaino järkkyy ja unen laatu heikkenee entisestään. Nämä tekijät yhdessä johtavat lyhyellä aikavälillä lihaskalvorakenteiden kireyteen ja esimerkiksi jännityspäänsärkyyn josta provosoituu lopulta migreeni.

Mitä yksittäistä tekijää hoitamalla ongelma katoaa ja ei palaa enää takaisin?
Kellään tuskin on täysin pitävää vastausta edellä mainitun ongelman ratkaisemiseksi mutta modernilla otteella fysioterapiaa toteuttavan henkilön vastaanotolla voit olla varma siitä, että kokonaisuus kartoitetaan ja asioiden yhteydet ja syy-seuraussuhteet tutkitaan. Usein juurikin monitahoisella laajalla asiantuntijuudella joka yhdistetään moniammatilliseen yhteistyöhön, saavutetaan parhaat lopputulokset. Modernilla otteella suoritettavassa fysioterapiassa saat myös vastauksen useimpiin ongelmiin saman oven takaa ilman että joudut käymään viiden eri ihmisen vastaanotolla. Siinähän säästyy aikaa ja rahaa, kun ei tarvitse juosta ympäri kaupunkia!

Fysioterapia-alalla ei siis ole vahvaa yhtenäistä brändiä eikä mitään sykähdyttävää tarinaa kerrottavana. Tästä huolimatta pinnan alla on huima määrä huippuammattilaisia, joilla on tietoa, taitoa sekä osaamista auttaa juuri sinua ongelmissasi.
Kuinkas sen kipeän polven tai olkapään kanssa nyt pitääkään liikkua ja kuinka usein, mitenkäs treenaan, kun nukun huonosti ja miksi salilla tulee joka kerta päänsärky eikä se painokaan putoa millään?

Näiden kysymysten kanssa varataan luonnollisesti aika fysioterapeutille!
Fysioterapiassa pyritäänkin menemään aina pintaa syvemmälle ongelmiin ja esitetään kysymys, miten juuri sinun kehosi liike saadaan onnistumaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Jokainen ihminen on yksilö jonka yksilölliset piirteet vaativat huolellista tutkimista ja asiaan paneutumista. Tällä tavalla saadaan esiin paras mahdollinen versio sinun liikkeestäsi ja sen myötä myös paras versio sinusta. Tervetuloa fysioterapiaan!